Shaktitanssi – Shakti Dance® – on kundaliinijoogan perheeseen kuuluva, mutta samalla oma ainutlaatuinen joogasuuntauksensa – tanssin joogaa. Shaktitanssi antaa mahdollisuuden syventää ymmärrystä tanssista tietoisena joogisena harjoituksena ja rikastaa näin joogaperinnettä. Moni ensi kertaa lajia kokeileva yllättyy suuresti Shaktitanssiharjoituksen kokonaisvaltaisuudesta, energeettisistä ja mieltä tasapainottavista vaikutuksista.  

Millainen harjoitus on?

Shaktitanssiharjoitus koostuu kahdeksasta vaiheesta: 

  1. alkuvirittäytyminen mantralla ja mudralla
  2. virtaavat shaktivenytykset (Swara Rasa® Asana) hengityksen ja mantramusiikin tahtiin
  3. energisoivat ja auraa lataavat seisomaharjoitukset (Swara Rasa® Charan
  4. vapaa tanssi
  5. harmonisoiva syvärentoutus
  6. liikemeditaatio istuen (celestial communication, Swara Rasa® Akash) tai mantrinen koreografia ryhmämuodostelmassa (Swara Rasa® Lila)
  7. hiljainen meditaatio
  8. loppuvirittäytyminen mantralla ja mudralla

 

Vaiheet antavat harjoitukselle rakenteen ja johdattavat harjoittajaa läpi erilaisten energeettisten ja meditatiivisten tilojen pyrkien systemaattisesti vapauttamaan kehon ja mielen tukoksia ja tuomaan esiin puhtaan, totuudellisen värähtelyn (Sat Nam). Shaktivenyttelyt ja seisomaharjoitukset avaavat ja voimistavat elinvoiman virtausta fyysisessä ja energiakehossa ja tekevät vapaaseen tanssiin antautumisesta usein erityisen luontevan ja vapauttavan kokemuksen. 

 

Erona kundaliinijoogaan shaktitanssissa ei käytetä valmiita kriyoja, vaan harjoitus on intuitiivisesti ohjattu ja perustuu ohjaajan kykyyn lukea ryhmän energiaa ja ymmärrykseen asanoiden ja seisomaharjoitusten vaikutuksista ja keskinäisestä harmoniasta. Liikemeditaatiot hyödyntävät pyhää geometriaa ja mantroja mielen rauhoittamiseksi ja tasapainottamiseksi. 

 

Shaktitanssissa ei ole kyse teknisestä taidosta tai tiettyyn ulkoiseen muotoon pyrkimisestä, vaan se antaa mahdollisuuden meissä jokaisessa piilevän luovan energian ilmentymiselle turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Teemasta ja osallistujista riippuen Shaktitanssi muodostuu aina ainutlaatuiseksi matkaksi. Shaktitanssi on kokonaisvaltainen elämys, joka on parempi kokea itse!

 

Mitä Shaktitanssi tarjoaa kundaliinijoogille?

Shaktitanssi täydentää erinomaisesti kundaliinijoogaa tai muuta aiempaa joogataustaa, ja antaa mahdollisuuden kokea tietoisen tanssin vapauttava voima. Se voi erityisesti auttaa löytämään joogan virtaavamman, feminiinisemmän ja luovemman puolen. Moni ajattelee Shaktitanssin olevan vain naisille, mutta tämä ennakkoluulo ei pidä paikkaansa: meissä kaikissa ilmentyvät yksilöllisellä tavalla sekä maskuliininen (Shiva) että feminiininen (Shakti) energia ja Shaktitanssi sopii siten erinomaisesti kaikille sukupuolille.

 

Shaktitanssin opettajakoulutuksen käytännöllinen ja teoreettinen sisältö on monipuolinen ja antoisa, ja siinä syvennytään myös sellaisiin energia-anatomian ja joogafilosofian osa-alueisiin, joita kundaliinijoogaopettajakoulutuksessa ei käsitellä. Opettajakoulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa joogaopetuskokemusta, vaikka monenlainen jooga- ja tanssitausta toimii hyvänä pohjana koulutukselle. Tärkeintä on kuitenkin halu oppia ja kyky sitoutua paitsi johdonmukaiseen omaan harjoitukseen myös koulutukseen yhteisöllisenä kasvuprosessina. Marraskuussa käynnistyvä Shaktitanssin opettajakoulutus on erityisen odotettu ja toivottu, koska Shaktitanssin luoja Sara Avtar saapuu pitkästä aikaa Suomeen opettamaan kaksi pitkää 4 päivän modulia. 

 

Kiinnostuitko? Tulevista työpajoista löydät tietoa Shaktitanssi / Shakti Dance Finland -FB-sivulta.

Lisätietoa opettajakoulutuksesta ja linkki infopaketin tilaukseen löytyy Aquarian Yogan sivuilta.

Voit myös lukea lisää shaktitanssiperinteestä englanniksi ja tutustua videoihin Shaktitanssiakatemian sivuilla

Alla muutama videolinkki

Shakti Dance®️ with Sat Darshan
https://youtu.be/yBIHzh7nKNY 

Shakti Dance® ~ The Yoga of Dance ~ Official Promo Video – Aug 2018
https://youtu.be/NKBqBLia4xU 

Shakti Dance® – The Yoga of Dance – Level 1 Teacher Training Program Preview
https://youtu.be/Qr8QGLdLbkU 

Shakti Dance® Level 1 Teacher Training Documentary
https://youtu.be/A5ozuDqWwgA

 

Kirjoittajana Siri Vedya, sertifioitu shaktitanssin ja kundaliinijoogan opettajakouluttaja ja Meditative Healing™ -hoitaja Helsingistä.